Login
+Follow
Login

Hemavan by bike

By Simon Rantapää on 2013.07.01 In Uncategorized

Regnet öser ner i landets norra ände och mitt i allt detta kryddas dagarna med kvällsklättring och backträning.

Men vi har ju även en midsommarhelg i hasorna. Nu kanske många av er redan planerar nästa midsommar, men jag har haft fullt upp att vildmarka (samma böjning som används för facebook- facebooka) så sammanfattningen kommer nu, pronto! Jag och Frida tillsammans med Anton och Lisa begav oss som bekant mot den mer kuperade halvan av vårt land. Fjällen. Cyklarna kastades upp på taket. Bagageluckan gick igen redan på femte försöket med fem gånger så mycket våld.

DSC_0227

 

Och vilken helg det blev. Hur var vädret? Frågan dyker upp ganska kvickt hos dem flesta. Och. Nej. Vädret i fjällen är sällan bra, om man menar bra som i sol och 25 plusgrader i skuggan. Och så var inte fallet heller denna gång. Men vädret var bra, som i nederbördsfritt och behaglig temperatur. Allt som oftast.

Cyklingen då?

Dag 1 var målet Kungsleden. Vi ville ta oss ut på fjället, STF-viterskalsstugan och om möjligt Syterstugan. Projktet visade sig vara en gnutta, närmare bestämt en näve, tekniskt. Men vi slet. Vi bar cyklarna dem inledande höjdmetrarna i stenskravel. Sten, sten, sten. Men belöning lät inte vänta på sig. Efter en snabbfika med stugvärden i viterskalsstugan så hoppade vi upp i sadeln igen och möttes av fin stigcykling längs syterbäcken omgivna av dimmiga berg och en prunkande grön dal. Vi gasade på rejält, en hord med renar visade oss vägen genom syterskalet. Mäktigt så det forslog. Vi slog oss ned vid en renvaktarstuga och åt vår lunch, andades frisk luft, drack friskt vatten och blickade ut över vidsträckt landskap.

IMG_9840 (683x1024)DSC_0171

DSC_0164DSC_0179

 

Och hela vägen hem var det svagt nerför för det mesta vilket gjorde att man fick fart och kunde enklare ta sig igenom de mer tekniska partierna. Summan av kardemumman var en sjuhelsikes fin dag med trött kropp och trött knopp.

Dag 2 utforskade hela gänget den drömskt fina ruttjebäcken. Käkade en paltkoma-lunch bland hällorna och lirade i livsnjutarnas lag. Väl hemma i stugvärmen roade vi oss med Trivial pursuit, fjällsushi och trevligt häng inpå småtimmarna.

6 (1024x683)

24 (594x1024)

IMG_9760 (1024x683)

IMG_9795 (683x1024)

 

 

 

Dag 3 stod vi inför Drottningleden. Och här sparade jag inte på leendena. Oerhört fin fjällcykling på relativt flack, fin stig resulterade i hög fart och gött tempo. Bland det roligaste jag har cyklat faktiskt och ett riktigt hett tips till er där ute. Den enda lilla nackdelen är att drottningleden bara är 9 km. Men tar man den fram och tillbaka får man en fin tur, eller så kombinerar man den med lite landsväg tillbaka till hemavan, och får en tur på drygt 2 mil.

 

  IMG_9809 (683x1024)  10 (1024x683)     DSC_0216 DSC_0220 DSC_0224  IMG_9828 (1024x683) IMG_9871 (1024x683)

 

Trött kropp, trötta ben. God mat och goda vänner. Behöver jag en tillägga att jag mådde som en kung!

Såklart smakades alldeles för lite av den enorma kaka av fjällcykling Hemavan kan erbjuda. Men vi ska tillbaka dit kompisar. Vi ska utforska mer. Svettas och kämpa. Njuta och glädjas.

Såja, då kan vi börja planera inför nästa midsommar!

3 Responses to "Hemavan by bike"

  Comments (3)

 1. jerrekinnunen wrote:

  Såg ju riktigt förnämligt trevligt och en gnutta härligt ut! 🙂

 2. robinsandberg wrote:

  De lederna såg riktigt nice ut. Bra skyltat? Bara åka upp å köra?=)

  • Simon Rantapää wrote:

   Bike Hemavan har skyltat vissa leder. En cykelguide finns att hämta på turistbyrån i tärnaby. Kungsleden och drotrningöeden är markerade med målade stenar
   🙂 det är bara upp å köra! Finns hur mycket möjligheter som helst! Nu har dem öppnat Bike parken oxå om det är av intresse

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Login