Login
+Follow
Login

Fjälltips

By Simon Rantapää on 2013.07.19 In Uncategorized

Har ju blivit några fjällturer på senaste åren. Tog mig friheten att samordna några enkla tips för ett mer njutfullt liv på ett bångstyrigt fjäll. Tipsen mest baserad på saker som jag INTE gjort eller inte HAFT med mig. Konstruktiv kritik kan vi kalla det.

1. Handskar och Mössa. Bered dig på kyla. Värm ytterdelarna. Sjukt viktigt. Glömde handskarna iår vilket jag bittert fick ångra när man diskat i en iskall fjällbäck eller lagade mat i snålblåsten.

2. Se till att packa lite ”bra å ha” grejer ytligt i ryggsäcken inför vandringen. Typ regjacka, torra strumpor, nötter och kanske solbrillor. Lite bitter att vända uppochner på väskan för att hitta nötpåsen.

3. Mitt bästa plagg. 3 lagers skaljackan. Dem är liksom openetrerbara. Skyddar mot både hård vind och regnet rinner bara av. Körde länge med en packlite-variant på regnjacka, men den pallar inte riktigt ihållande regn utan läker in vid muddar och blir blöt på insidan. Skaljackan är rena rama pansarhuden i jämförelse.

4. Om man fick drömma skulle nästa inköp bli en EXPED uppblåsbart liggunderlag. Typ skönare än sängen hemma, sparar både rygg och ger en guldkant på tältlivet. Isak hade med sin och jag sov alltid en extra timme på den när han stigit upp, för att liksom mjukna. Mindre och lika lätt som ett vanligt underlag för den delen också.

5. Eld. En grym stämningshöjare och mysfaktor. Ofta grymt svårt att hitta ved på kalfjället. Men gör ert bästa, ta med en pinne från lite här och var, lägg upp ett lager och ha en riktig eldarkväll. Det är trevligt på riktigt.

6. Foppa-tofflor. Kanske den svennigaste trenden genom tiderna. Men på fjällen är dem grymma. Vada över en bäck, på med krokodilerna. Vandra runt i tältlägret, på med krokodilerna. Lätta att bära och lätta att packa. En gång per år kan man väl tvinga sig att bära denna förnedring till fottyg.

7. Tändstickor. Biltema-tändare: NEJ TACK. Stormtändare ala primus: NEJ TACK. Pålitliga stickor är att föredra på fjället. Se till att håll dem torra bara. Plastpåse är ett tips.

8. Två underställ. Se till att bära med dig två par underställ. Så kan du alltid beklä dig med ett torrt baslager och på så sätt hålla både värmen och humöret på topp.. Funktionellt och lättpackat. Regnar det, släng ner understället i sovsäcken när du somnar så torkar det på nått mirakulöst sätt till nästa morgon.

Lycka till.

6 Responses to "Fjälltips"

    Comments (6)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Login